Резултати в тенис

Когато успешно ударите совалката над мрежата и в полето на опонента си, преди той да го удари, вие печелите точка. Когато опонентът ви удари совалката в мрежата или извън границите, вие печелите точка.

Успехът на играта

Трябва да вкарате 21 точки преди опонента си, за да спечелите игра. Ще спечелите този сет, ако го направите. Ако резултатите са в безизходица 20-20, победител ще бъде играчът, който може да спечели две точки предимство. Ако резултатът все още е възел при 29-29, сетът ще бъде решен за следващата точка. За да спечелите общата игра, трябва да спечелите два от трите изиграни сета.

Правила за бадминтон

Една игра може да се играе с двама играчи (сингъл) или четирима играчи (двойки).
На закрито, при правилните размери на корта, трябва да се играе официален мач. Размерите на корта са 6.1m на 13.4m, с 1.55m мрежа, минаваща по средата.
Совалката трябва да удари в границите на полето на противника, за да спечели точка.
Точка се присъжда на вашия опонент, ако воланът удари мрежата или се приземи.
Играчите трябва да обслужват опонента си по диагонал над мрежата. Обслужващите станции се изместват от едната страна на другата, когато се печелят точки. Няма втори сервис, така че ако първият ви сервис пропусне, точката се присъжда на опонента ви.
Сервирането трябва да се извърши под мишницата и под кръста на подаващия. Не са разрешени подавания през ръката.
Всяка игра ще започне с хвърляне на монета, за да се определи кой ще сервира първи и от коя страна на корта противникът предпочита да започне.
След като совалката стане „на живо“, играчът е свободен да обикаля из корта, както пожелае. Те могат да удрят шатъла извън зоната за игра.
Счита се за грешка, ако играч докосне мрежата с която и да е част от тялото или ракетата си и противникът получи точката.
Ако играч умишлено обърка опонента си, воланът е хванат в ракетата и след това пуснат, воланът е ударен два пъти или играчът продължава да нарушава правилата на бадминтона, се нарича грешка.
Всяка игра се ръководи от съдия, който седи на висок стол и наблюдава действието. Линейните съдии следят дали воланът се приземи или не. При нарушения и грешки реферът има последната дума.
Ако възникне непредвидено или неизбежно събитие, реферът може да назначи тайм-аут. Совалката може да остане в капан в залога, сървърът може да сервира извън ред, един играч може да е неподготвен или решението може да е твърде близко, за да плати.
В играта са включени само два периода на почивка: 90-секундна почивка след първата игра и 5-минутна почивка след втората игра.
Ако играч постоянно нарушава правилата, реферът има право да приспада точки от резултата на този играч, като постоянните нарушения водят до загуба на сета или дори мача.