План за игра на бадминтон

Бадминтонът е спорт с ракети, при който двама противоположни играчи (единично) или две противоположни двойки (двойки) се състезават на противоположни половини на правоъгълен корт, разделени от мрежа. Играчите печелят точки, като удрят шатъл с ракетата си над мрежата и в страната на противника на корта. Състезанието се прекратява, когато воланът удари земята и всяка страна може да удари шатъла само веднъж, преди да премине над мрежата.

Совалката (или совалката) е пернат снаряд с уникални аеродинамични качества, които го карат да лети по различен начин от повечето спортни топки за ракети; по-специално перата създават много по-голямо съпротивление, принуждавайки совалката да намалява много по-бързо от топката. В сравнение с други спортове с ракети, совалките имат значително по-висока максимална скорост. Тъй като вятърът има толкова силно влияние върху полета на совалка, състезателният бадминтон винаги се играе на закрито. Бадминтонът също се играе популярно като ежедневен развлекателен спорт в двора или на плажа.

Бадминтонът е олимпийски спорт от 1992 г., с пет дисциплини: единично мъже и жени, двойки мъже и жени и смесени двойки, в които всяка двойка е съставена от двама мъже и две жени. Спортът изисква изключителна фитнес при високи нива на игра: играчите трябва да имат аеробна издръжливост, ловкост, сила, бързина и прецизност. Това също е технически спорт, който изисква добра двигателна координация и овладяване на сложни движения с ракети.

ИСТОРИЯ И ЕВОЛЮЦИЯ

Бадминтонът съществува от древни времена, като ранна версия на играта се играе в древна Гърция. Hanetsuki, сродна игра, се играе в Япония от 16-ти век. Бадминтонът еволюира от игра, наречена battledore и shuttlecock, в която двама или повече играчи използват малки ракети, за да държат пернат совалка във въздуха. През 18-ти век играта е била известна в Индия като “Poona” и офицери от британската армия, разположени там, донесли конкурентна индийска версия обратно в Англия през 1860-те, когато се играела като забавление от горната класа в селски резиденции. През 1860 г. лондонски търговец на играчки на име Исак Спрат издаде брошура, наречена „Badminton Battledore – нова игра“, но нито едно копие не е оцеляло.

ФАКТИ ЗА БАДМИНТОН

Бадминтонът произхожда от игра, наречена battledore (прилеп или гребло) и совалка в древните цивилизации в Азия и Европа.

Името “бадминтон” идва от великолепната къща на херцога на Бофорт в Глостършир, Англия.
Poona, съвременната версия на играта, се играе за първи път в Индия през 1800-те. В средата на деветнадесети век британските офицери пренасят версия на играта, известна като „Poona“, обратно в Англия, където е въведена като игра за гостите.
Международната федерация по бадминтон (IBF) е основана през 1934 г. с девет членове, включително Канада, Дания, Англия, Франция, Ирландия, Холандия, Нова Зеландия, Шотландия и Уелс, и сега има над 150 членове.