Как се играе бадминтон, правилата и всичко, което трябва да знаете

Очаква се бадминтонът да бъде една от основните атракции в Токио 2020, като двукратният защитаващ световен шампион Кенто Момота се стреми към втория златен олимпийски медал на Япония в този спорт.

Чен Лонг и Каролина Марин ще защитават короните си на сингъл в Япония, като на линия са и златните двойки мъже, жени на двойки и смесени двойки.

Докато бадминтонът е най-популярен в Азия, той също има силни последователи в Европа, като играчите от Дания рутинно се състезават за първите места.

Интересувате ли се да научите повече за бадминтона? Ето правилата и оборудването, което ще трябва да играете, както и малко информация за историята на спорта на Олимпийските игри.

Система за точкуване в бадминтона

Форматът най-добрият от три се прилага за всички мачове на единични и двойки. Игра се печели от отбора, който първи достигне 21 точки.

Всеки сервис струва точка, която се присъжда на отбора, който спечели ралито. Следващият сервис се дава на отбора победител.

Ако резултатът е 20-20, играта трябва да бъде спечелена с две чисти точки. Ако резултатът достигне 29-29, играчът, който спечели своята 30-та точка първи, печели.

Осигуряване на точка

Ако птичката (воланът) кацне в половината на съперника, включително линиите, се отбелязва точка.

Ако удар падне извън границите на корта, птичката удря мрежата или минава през/под нея, или ако играч удари птичката два пъти с ракетата си, точка се губи.

Преди да изиграят удар, играчите трябва да изчакат птичката да пресече мрежата и докато вие можете да я последвате, докосването на мрежата с тялото или ракетата води до загуба на точка.