Какви са основните правила за игра на единична игра в бадминтон?

Готов ли сте да стъпите на корта за бадминтон и да изживеете вълнуващата игра на единички? Време е да завържете връзките на маратонките си, вземете ракетата си и се подготвите за мач, който ще изпита вашата гъвкавост, умения и стратегическо мислене.

Но преди да се впуснете в бързото действие, е от съществено значение да разберете основните правила, които управляват играта на единички. От техниките за подаване до граници на корта, от грешките и наказанията до стратегиите за успех, това обсъждане ще ви осигури знанията, от които се нуждаете, за да владеете играта.

И така, да се хвърлим в детайлите и да разгадаем основните правила, които ще повишат вашата игра на единички в бадминтон до нови висини.

Система за оценяване

За да разберете играта на бадминтон, е необходимо да се запознаете със системата за отчитане на точките. В бадминтон всяка среща се състои от три гейма. За да спечелите един гейм, трябва да натрупате 21 точки. Въпреки това, ако резултатът достигне 20-20, тогава играта продължава, докато единият играч постигне преднина от две точки. Това означава, че играта може да продължи до повече от 21 точки.

Системата за отчитане на точките в бадминтон е базирана на ралийното отчитане, което означава, че точка се присъжда след всяко ралий, независимо кой играч подава. Ако спечелите ралия, получавате точка. Ако загубите ралията, противникът ви натрупва точка.

Освен правилото за 21 точки, съществува и правило за 30 точки. Ако резултатът достигне 29-29, първият играч, който достигне 30 точки, спечелва гейма.

За да се определи кой подава първи в играта, се провежда хвърляне на монета или завъртане на рекета. Победителят от хвърлянето или завъртането има правото да избере дали да подава или да приема първи.

Разбирането на системата за отчитане на точките е от съществено значение в бадминтон, тъй като това управлява потока и стратегията на играта. Затова се уверете, че сте запознати с тези правила, преди да стъпите на корта.

Техники за сервиране

Когато става въпрос за сервис в бадминтон, два важни аспекта, които трябва да се вземат предвид, са местоположението на сервиса и скоростта на сервиса.

Местоположението на сервиса включва стратегическото поставяне на топката в определена зона от корта на съперника ви, което го прави трудно за него да я върне.

От друга страна, скоростта на сервиса се отнася до скоростта, с която ударяте топката, с цел да изненадате вашето противник и да го пречите да върне сервиса ефективно.

Овладяването на тези техники може да ви даде значително предимство в мачовете на единички.

Служебно разположение

Овладяването на поставянето на сервис е от съществено значение в бадминтон сингъл, тъй като ви позволява да контролирате играта стратегически още от началото. Чрез стратегическото поставяне на сервиса си, можете да поставите опонента в неблагоприятно положение и да се подготвите за успешно рали. Ето някои основни места за поставяне на сервиса, които трябва да вземете предвид:

Място на сервиса Стратегия
Дълбоко Накарва опонента ви да се отдалечи, като ви дава повече време да се подготвите за тяхното връщане.
Късо Привлича опонента ви напред, като го затруднява да генерира сила във връщането.
Широко Създава широк ъгъл, като накарва опонента ви да покрие повече земя и възможно излага слабости в техниката му.
Върху тялото Целете опонента си в тялото, за да ограничите неговите възможности и го затрудните да изпълни силно върнато.
Флик Измамлив сервис, който изглежда като къс, но се ударя с повече сила, за да изненада опонента ви.

Скорост на сервиса

Една ключова характеристика при сервирането в единички в бадминтон е скоростта, с която изпращате перката. Скоростта на вашия сервис може значително да повлияе върху изхода на играта. Ето някои важни моменти, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за скоростта на сервиса:

 • Бърз сервис:
  Бързият сервис може да залови опонента ви в неподготвено положение и да му затрудни връщането на перката. За да постигнете бърз сервис, фокусирайте се върху генерирането на сила чрез движението на китката и ръката ви.

 • Вариация в скоростта:
  Варирането на скоростта на вашия сервис може да помогне да затрудните предположенията на опонента ви и да го накара да трудно предвиди вашите удари. Практикувайте различни скорости, от бавни и измамнически сервиси до бързи и агресивни, за да държите опонента ви в напрежение.

Граници на съда

За игра на сингъл в бадминтон е важно да се разбират границите на игрището. Игрището е правоъгълно и е разделено на две половини от мрежата. Дължината на игрището е 44 фута, а ширината е 17 фута за игра на сингъл. Игрището е оградено от гранични линии, които определят неговите граници.

Граничните линии включват задните гранични линии, страничните гранични линии и централната линия. Задните гранични линии се намират на краищата на игрището и отбелязват външните граници на играта. Страничните гранични линии са паралелни на мрежата и отбелязват страничните линии на игрището. Накрая, централната линия разделя игрището на две равни половини.

При игра е важно да се осигури, че топката не пада извън границите на игрището. Ако топката падне извън някоя от граничните линии, се смята, че е извън играта, и се присъжда точка на противника.

Разбирането на границите на игрището е от съществено значение при игра на сингъл, тъй като ви помага да определите дали ударът е в играта или извън нея. Като останете в границите, можете да увеличите шансовете си за печелене на точки и, в крайна сметка, на играта.

Кракова работа и позициониране

За да се отличавате в сингъл бадминтон, трябва да се фокусирате върху две ключови точки: ловкост и баланс и покритие на корта.

Вашата двигателна работа е от съществено значение за поддържане на ловкостта и баланса, позволявайки ви да се движите бързо по корта и да достигате топките ефективно.

Освен това, правилното позициониране на корта ви гарантира, че можете да покриете всички зони и да отговорите на ударите на опонента ви ефективно.

Гъвкавост и Баланс

Подобряването на гъвкавостта и баланса чрез правилна работа на краката и позициониране е от съществено значение в сингъл бадминтон. Това не само ви позволява да се движите бързо по корта, но също така ви помага да поддържате стабилност и контрол по време на интензивни рали.

За да подобрите гъвкавостта и баланса си, разгледайте следните съвети:

 • Техники за работа на краката:

 • Практикувайте бързи и точни стъпки, за да сменяте посоката си бързо по време на рали.

 • Фокусирайте се върху поддържането на центрираността и баланса на теглото си, за да поддържате стабилност.

 • Стратегии за позициониране:

 • Предвижвайте се предварително спрямо ударите на опонента си, за да се позиционирате оптимално за бърз отговор.

 • Останете близо до мрежата, за да намалите времето за реакция на опонента си и да увеличите шансовете си за печелене на точки.

Съдебно осигуряване

Подобрете покритието си на корта в единична игра на бадминтон, като овладеете своето движение и позициониране.

Доброто движение на краката е от съществено значение, за да се движите бързо и ефективно по корта. Започнете, като поддържате ниска и балансирана позиция, като държите краката си на ширина на раменете. Използвайте малки и бързи стъпки, за да запазите баланса и да бъдете готови за бързи промени на посоката.

Когато опонентът ви удари топката, движете се към нея, използвайки малки странични стъпки и задържайки тежестта на тялото напред. Позиционирайте се в средата на корта, за да покриете по-голяма площ и бъдете готови да реагирате на удари от всяка страна.

Предвиждайте движенията на опонента, като наблюдавате тяхната позиция на тялото и ракетата. Чрез подобряване на движението и позиционирането си, можете да покриете корта ефективно и да увеличите шансовете си за победа в единична игра на бадминтон.

Правила за удари с бадминтон топка

При удар в бадминтон в единична игра, се уверете, че използвате правилна техника и спазвате правилата. Ето някои важни правила, които трябва да помните при удар в бадминтон:

 • Запазете топката в игра: Вашата основна цел е да запазите топката в игра, като я ударите над мрежата и в полето на опонента. Избягвайте да удряте топката извън игралното поле или в мрежата.

 • Сервирайте правилно: При сервиране, уверете се, че удряте топката под талията си и под талията на сервитьора. Сервисът трябва да отиде по диагонал във сервизното поле на опонента. Помнете да сервирате от дясното сервизно поле, когато резултатът ви е четен и от лявото сервизно поле, когато резултатът ви е нечетен.

 • Избягвайте двойни удари: Не можете да ударите топката два пъти поред с ракетата си. Уверете се, че ударяте топката чисто с едно движение.

 • Не докосвайте мрежата: Избягвайте да докосвате мрежата с тялото си или с ракетата по време на игра. Ако топката удари мрежата и премине през нея, все още е в игра. Въпреки това, ако удари мрежата и падне на вашата страна, се смята за грешка.

Грешки и наказания

За да се избегнат наказанията, е важно да се разбират и спазват правилата за грешки в единична игра на бадминтон. Грешките се случват, когато играч нарушава определени правила по време на игра. Тези нарушения могат да доведат до наказания, като загуба на точка или дори дисквалификация. Ето някои от честите грешки и съответните наказания:

Грешка Наказание
Докосване на мрежата с ракета или тяло Загуба на точка
Удряне на пердушката извън границите Загуба на точка
Неправилно сервиране Загуба на точка
Намесване в удара на противника ви Загуба на точка
Ненужно забавяне на играта Предупреждение, следвано от загуба на точка

Стратегии и съвети за единична игра

Една ефективна стратегия за игра на бадминтон за единична игра е да бъдете гъвкави и постоянно да се движите по корта. Бързото ви движение ще ви помогне да реагирате по-добре на ударите на противника и да се позиционирате за мощни връщания.

Ето някои стратегии и съвети, които ще ви помогнат да подобрите играта си в единична игра:

 • Атакуващи стратегии:

 • Използвайте смашове: Използвайте мощни смашове, за да принудите противника ви в защитна позиция и да създадете възможности за печеливши удари.

 • Играйте в ъглите: Насочете ударите си към ъглите на корта, за да затрудните връщането на противника ви и да увеличите шансовете си за отбелязване на точки.

 • Защитни стратегии:

 • Задръжте се в задната част на корта: Останете в задната част на корта, за да покриете по-голяма площ и да бъдете готови да се защитавате от атаките на противника ви.

 • Използвайте измамни удари: Включете измамни удари като дропове и клиъри, за да затрудните противника ви и да нарушите неговия ритъм.

 • Общи съвети:

 • Разнообразете ударите си: Смесвайте ударите си, използвайки различни ъгли, скорости и разположения, за да държите противника ви в несигурност.

 • Останете фокусирани: Концентрирайте се върху играта и избягвайте да се отвличате от тактиките на противника ви или от външни фактори.

Често задавани въпроси

Има ли конкретни правила за височината на мрежата в единичен бадминтон?

За единичната игра в бадминтон няма конкретни правила за височината на мрежата. Въпреки това, общо взето, мрежата трябва да е с височина от 5 фута в средата и незначително по-ниска от страните.

Мога ли да докосна мрежата по време на рали в единична игра на бадминтон?

Не можеш да докосваш мрежата по време на рали в единична игра на бадминтон. Това е против правилата и може да доведе до грешка. Помни да играеш честно и чисто!

Дали е позволено да ударите шатла с всяка част от тялото, освен с ракетата, в играта на единички в бадминтон?

Не, не можете да ударите топката с каква и да е част от тялото си освен с ракетката в индивидуален бадминтон. Противоречи на правилата да правите контакт с топката използвайки някоя част от тялото си.

Какво се случва, ако топчето за бадминтон удари тавана по време на рали в индивидуална игра?

Ако топката за бадминтон удря тавана по време на ракета в индивидуална игра, това се счита за грешка и точката се присъжда на противника ви. Уверете се, че удряте топката в границите.

Мога ли да използвам недоминиращата си ръка за сервис при индивидуален бадминтон?

Да, можете да използвате недоминиращата си ръка, за да сервирате в индивидуален бадминтон. Това е позволено, докато спазвате основните правила на играта и сервирате в рамките на определените линии на игрището.

Заключение

И така, ако искате да се отличавате в индивидуалният бадминтон, помнете да се фокусирате върху вашата работа с краката, позиционирането и техниката на сервиране.

Уверете се, че разбирате системата за отчитане на точките, границите на корта и правилата за ударите с топка. Избягвайте грешки и наказания, като следвате правилата на играта.

Накрая, разработете ефективни стратегии и съвети, за да надиграете опонента си. С практика, посветеност и тези основни правила в ума си, ще сте на път да станете умел играч в индивидуалния бадминтон.